Kennis maken met Linux

Wat is Linux nu eigenlijk? Heel simpel gezegd is het een besturingssysteem, dat gratis beschikbaar is voor iedereen die het wil gebruiken. Linux heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een volwaardig besturingssysteem, het doet niet meer onder voor Microsoft Windows of het besturingssysteem van Apple, OsX. Door de jaren heen is er hard gewerkt aan de gebruikersvriendelijkheid, dit is goed terug te zien in de verschillende versies die vandaag de dag beschikbaar zijn.

Welke Linux versie?
Er zijn tegenwoordig heel veel versies beschikbaar, om een indruk te krijgen hoe groot het aanbod is kan je een blikje op distrowatch.com werpen. Wat mij betreft zijn er twee varianten die uitblinken in gebruikersvriendelijkheid wat betreft installatie en gebruik:

  • Ubuntu. Deze variant bevat niet alleen een besturingssysteem, maar ook bv een officepakket.
  • Elementary OS. Deze variant bevat een besturingssysteem en diverse gebruikssoftware, maar nog geen officepakket. Dit is echter zeer eenvoudig achteraf te installeren.

Hoe?
Er zijn meerdere manieren om Linux op je computer te installeren, en de bestaande inhoud te behouden. Zo kan je op je gemak kennis maken met Linux, zonder angst om zaken kwijt te raken en zonder angst om dingen niet meer te kunnen doen die je nu kan.

  • Dual boot.
  • Virtualiseren.

Dualboot
Met deze methode wordt de bestaande harde schijf verdeeld in meerdere delen, op een daarvan wordt Linux geinstalleerd. Tijdens het opstarten van de computer kan je dan kiezen of je Windows of Linux wilt gebruiken. Deze methode vergt een meer diepgaande kennis en is lastiger te realiseren dan virtualiseren. Om deze reden ga ik daar hier niet verder op in, er is op internet voor diegene die toch deze methode wil gebruiken voldoende informatie te vinden.

Virtualiseren
Met deze methode maak je op je computer een virtuele computer aan, die je kan inrichten zoals je wil. Je start altijd eerst je Windows pc of Mac op, en daarna de virtuele computer. Ik gebruik hiervoor al jaren VirtualBox, het is erg overzichtelijk en gebruikersvriendelijk. Het is daarnaast ook nog eens gratis beschikbaar. Het leuke van VirtualBox is bovendien dat je meerdere virtuele computers tegelijk op je computer kan installeren, de enige beperking is de hoeveelheid beschikbare schijfruimte. Bevalt een bepaalde variant niet? Verwijder simpelweg de virtuele machine!
Ik heb een handleiding gemaakt voor wie met Virtualbox aan de slag wil.