Overstappen

Na een hele tijd uitproberen en ontdekken ga je waarschijnlijk met de gedachte spelen om echt te gaan overstappen. Die oude machine met windows is niet meer vooruit te branden, of je mac is stuk maar je wilt niet weer heel veel geld uitgeven aan een nieuwe mac. Bovendien heb je voldoende van Linux gezien om de grote stap te wagen. Om deze beslissing weloverwogen te kunnen nemen en uitvoeren kan je vast wel wat tips gebruiken.

Wat wil je op je Linux computer kunnen doen?

  • Maak een lijst van wat je op je huidige computer doet of deed. Zet er echt alles op, zodat je niet er achteraf achter komt dat je iets niet getest hebt op je virtuele Linux computer.
  • Zorg ervoor dat je alle punten op je lijst afwerkt op je virtuele computer, kijk eventueel naar alternatieve software. Mensen die bv photoshop gebruiken kunnen op een Linux computer vaak prima met Gimp werken. En als dat geen optie is kan je met PlayOnLinux bv Photoshop 4 of Photoshop cs6 installeren.
  • Er is een zeer grote groep Linux gebruikers op internet actief, die actief kennis deelt. Als je ergens tegenaan loopt heeft een ander dat hoogstwaarschijnlijk ook al meegemaakt en het opgelost!
  • Zorg dat je al je bestanden op een externe harde schijf zet, of op een andere manier backupt. Dat moet je eigenlijk sowieso doen…
  • Test het (gedeeltelijk) restoren van je backup op je virtuele linux machine!
  • Gebruik je Outlook? Koppel dan een gmail account aan Outlook, je kan je mail dan vanuit Outlook naar gmail verplaatsen. Je kan dezelfde truc gebruiken om mail te verplaatsen naar de mail client op je virtuele Linux computer. Deze truc is misschien nodig omdat het mailprogramma dat je wil gaan gebruiken geen pst bestanden kan lezen. Controleer dit van tevoren!
  • De belangrijkste tip van allemaal: Neem de tijd!

Welke versie van Linux is voor jou het meest geschikt?
Installeer als je met VirtualBox gaat testen meerdere versies op je computer, zodat je ziet waar de verschillen zitten. je ontwikkelt dan na verloop van tijd vanzelf een voorkeur voor een bepaalde versie.

Je bent zover!
Maak een bootable medium aan waarmee je je computer gaat inrichten. Hoe je dat kan doen kan je waarschijnlijk wel vinden op de website van de versie die je hebt gekozen. Een (inmiddels ouderwetse maar wel beproefde) methode is het iso bestand waarmee je hebt getest op cd of dvd branden… Start je computer met dit medium op, en volg de installatieprocedure die je al eerder voor je virtuele computer hebt gevolgd. Als de installatie klaar is start je computer opnieuw op, ditmaal zonder het medium. Zet nu de gebackupte gegevens terug.